Movement For Improvement

white_icon_1

DESPRE NOI

A patra zi în Belgia

   Ne-am început ziua cu un mic dejun copios la noua noastră cazare, în Turnhout, unde am ajuns seara trecută. Am luat autobuzul către o altă localitate, Hoogstraten, unde ne-am început explorarea în campusul vocațional Myrho.

 În cadrul acestei școli https://www.vti-spijker.be/ , există trei mari specializări: „Gătit și Horeca”, „Economie și Organizație” și „Societate și Stare de Bine”. Am avut ocazia să vedem fiecare arie a acestei școli, să intrăm în clase și să punem întrebări despre programul elevilor. Încăperile erau fiecare amenajate, fie sub forma unor săli de mese, camere de azil pentru bătrâni, creșe și, mai ales, bucătării. Fiind o școală profesională, aici copiii învață meserii, iar la vârsta de 18 ani pot alege să părăsească sistemul de învățământ și să înceapă deja să profeseze, deși sunt și dintre cei care aleg să-și aprofundeze studiile.

 În România, școlile profesionale, deși obișnuiau să fie extrem de populare și bine echipate, au rămas blocate în trecut. Acum, există această percepție negativă asupra faptului că sunt elevi care aleg să urmeze o astfel de școală. Se spune că acei elevi sunt aceia cu performanțe slabe, care se agață de ultima speranță de a putea avea o meserie mai departe în viață, dar noi am văzut altceva azi. Am văzut copii pasionați de ceea ce fac, talentați și cu bune maniere, care ne-au servit până și un întreg prânz pregătit de ei.

  De asemenea, unul dintre profesorii acestei școli ne-a pregătit o prezentare legată de risipa de mâncare. Ne-a adus în vedere principalele motive pentru care acest fenomen are loc și din cauza căruia ajungem să aruncăm o treime din toate alimentele ce ar putea fi consumate: dorința cumpărătorilor de a avea produse perfecte și identice, neputința de a prezice producția într-un an și dorința de a face profit, dar, bineînțeles, și mentalitatea greșită și dezinformarea.  Am aflat că în Flanders fiecare persoană aruncă 33 de kg de mâncare în fiecare an, în medie și că în România 6000 de tone de mâncare perfect consumabilă sunt aruncate în fiecare zi.

  Am vorbit despre formele de irosire de mâncare pe care le putem vedea cu ochii noștri sau pe care chiar le facem, dar și despre soluții. Am dat exemple de comportamente adecvate, precum cumpăratul de produse cumpătat (folosind liste și verificând mereu cămara înainte de a merge la magazin), dar și de rețete ce folosesc ingrediente ușor de gătit sau chiar resturi de la alte mese. Mai mult, în a doua parte a atelierului, ne-am împărțit în mai multe grupe și am pregătit mai multe feluri de mâncare (quiche, mozzarella rolls ș.a.), urmând întocmai acest principiu. Ne-am simțit bine în timpul acestei activități, deoarece a fost un atelier foarte practic, iar la final am învățat chiar și cum să ne decorăm farfuriile, având în centru chiar propriile preparate.

   La final, le-am mulțumit tuturor profesorilor și directorului pentru turul oferit și întreaga experiență. De fapt, aceasta nu este singura școală profesională din Hoogstraten, iar acestea nu sunt singurele domenii în care copiii se pot specializa. Există un al doilea campus, unde elevii pot alege meserii precum: instalator, sudor, mecanic și multe altele asemenea.

  În continuare, am mers să vizităm Librăria de Biciclete https://fietsbieb.be/ din Hoogstraten. Aceasta face parte dintr-un proiect mult mai mare, ce se desfășoară în toată Belgia și care are ca scop principal să încurajeze oamenii, mai ales copiii, să meargă pe bicicletă. Aceștia închiriază biciclete cu 20€/an și oferă reparații pentru acestea. Crescând, un copil are nevoie în medie de 6 biciclete, dacă este să înceapă să pedaleze de la o vârstă fragedă. Nu este sustenabil sau uneori chiar posibil, din punct de vedere financiar, pentru părinți să cumpere atâtea biciclete pentru copilul lor (prețul uneia este în medie de 250€), iar această inițiativă oferă soluția perfectă.

  Organizația care se află în spatele acestui proiect este susținută peste tot în Belgia de primăriile orașelor, iar reparațiile sunt realizate de voluntari, dintre care cei pe care i-am întâlnit noi azi, erau cu toții pensionari, fără experiență directă cu domeniul de reparație al bicicletelor, dar care lucrau cu multă pasiune.

   Cercul de comunitate de azi a avut loc în curtea restaurantului unde am mâncat, în compania unuia dintre ghizii noștri de azi, în școala profesională, dar și prin oraș. Fiecare dintre noi a reflectat cu privire la ceea ce am văzut și momentele care au rămas alături de noi. Ne-am găsit cuprinși de un sentiment de respect pentru toți acești oameni, care deși poate și-ar putea ocupa timpul fără să se gândească la ce se mai întâmplă în jurul lor, aleg să își pună energia în inițiative bune pentru comunitatea lor. De asemenea, ne-am dat seama că astăzi am putut observa multe exemple care prezentate acasă, chiar ar putea duce la o schimbare în orașul nostru natal.

  A fost o zi incredibilă, plină de lecții și exemple bune care sperăm să aibă efectul pe care l-au avut asupra noastră și asupra altora. Le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această experiență unică!