Am avut ocazia în ziua de marți, 6 iunie, să îi luăm interviul doamnei Dana Istrate. Dana este învățătoare și are un copil în vârstă de 16 ani, care suferă de autism. Ea a participat la workshop-uri și diferite întâlniri online în legătură cu copiii cu autism, pentru a se documenta despre condiția copilului ei. Ea ne-a răspuns la întrebările adresate și am aflat lucruri noi.
Am aflat faptul că integrarea persoanelor cu autism sau alt handicap este un lucru aproape imposibil la noi în țară. Sprijinul din partea statului în legătură cu integrarea în școală din România nu există.
“Care sunt dificultățile pe care le are un părinte care are un copil cu dizabilități?” a fost una dintre întrebările puse în cadrul interviului. Răspunsul dat de doamna Istrate a fost că s-a lovit de bariere la toate instituțiile de stat, primărie, serviciul de protecție a persoanelor cu dizabilități, etc. Aceste servicii sunt oferite doar copiilor cu vârsta până în 7 ani, copilul Danei fiind trecut deja de această vârstă, a fost redirecționată la privat, unde costurile sunt mult mai mari.
Ea constată faptul că este foarte multă muncă pe care trebuie să o depună, astfel încât copiii pot avea o viață demnă, dar din păcate birocrația a fost un obstacol mult prea mare. Un certificat de handicap, în Spania, locul în care a locuit Dana, trebuie reînnoit odată la 7 ani, pentru că acest handicap evoluează pe parcursul anilor, iar în România ești nevoit să-l reînnoiești odată la un an.
În Olanda există centre specializate pentru copiii cu handicap, iar între timp în România, oamenii cu autism sunt puși în același loc cu, de exemplu, o persoană cu paralizie cerebrală, având în vedere faptul că fiecare are nevoie de un anumit tip de îngrijire.
Îți mulțumim, Dana Istrate, pentru bunăvoința de a vă lua interviul!